Különleges maszázs fajták,
amelyeket nem érdemes kihagyni

élvezet a testnek és a léleknek

A masszázs pozitív hatásairól regényt lehetne írni, viszont nem árt tudnunk, hogy a rengeteg masszázsfajta közül melyik az, amelyik ajánlott számunkra és melyik az, amelyik távol áll a személyiségünktől és attól a céltól, amit szeretnénk elérni. Mivel számtalan masszázsfajta létezik, így nagyon nehéz általánosságban írni magáról a masszázsról, viszont az többnyire mindről elmondható, hogy kihat az egész testre, fellazítja a feszes, görcsös izmokat és fokozza azok teljesítőképességét, megszünteti a fájdalmat, javít a bőr állapotán és segít oldani a stresszt, ám nem mindegy, hogy ki, mikor és melyiket választja. A masszázst általában vagy nagyon szereti az ember, van nagyon nem. Mivel én élek-halok a masszázsért, nagyon nehezen tudom megérteni, hogy hogyan lehet nem szeretni, vagy kimondottan utálni, hiszen egy jó masszázs nem csak a testet tölti fel, hanem lelket is. Véleményem szerint két probléma állhat annak a háttérben, ha valakinek rossz élménye van a masszázzsal kapcsolatban: rossz masszőr vagy rosszul választott masszázstípus. A legtöbb ember csak a gyógy,- vagy svéd masszázst ismeri, és csak ezeket meri kipróbálni. Bár személy szerint én a gyógymasszázst is imádom, tény, hogy bizonyos esetekben ez a fajta masszázs fájdalmakkal tud járni. Pedig az érintésre mindenkinek szüksége van, így itt az ideje megismerkedni a különféle masszázs fajtákkal, mert van élet a gyógymasszázson túl!

Aromaterápiás masszázs

Ez a fajta masszázs élmény a testnek és a léleknek is. Nem véletlen, hogy a keleti és a nyugati masszázs találkozásának is szokták nevezni, hiszen magába foglalja a nyugati masszázstechnikát és az illóolaj terápia ősi tudományát. Ez az egyetlen olyan illatterápia, amely a természetes gyógymódok közé tartozik. Az illóolajokról már egy korábbi cikkben olvashattatok, s innen már tudhatjátok, hogy a különböző illóolajok más-más hatást gyakorolnak a szervezetünkre, éppen ezért nagyon tudatosan kell vele bánni, hiszen belégzés során különféle érzelmi reakciókat váltanak ki. A citromfű például fertőtlenítő, vírusölő, frissítő, ugyanokkor nyugtató és feszültségoldó hatással bír, ezen kívül vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően selymessé varázsolja a bőrt. A jázmin afrodiziákumként is ismert, emellett fertőtlenítő és stresszoldó hatással is bír. A bazsalikom pedig több, mint egy átlagos fűszer: kiváló stresszoldó, de azt kevesen tudják, hogy hatásosan enyhíti a fejfájást is. Az illóolaj a kezelés során felszívódik a bőrön keresztül, átjutva a bőr hámján és bekerül a vérkeringésbe, - így kerül kapcsolatba a szervezettel. A masszázs után érdemes magunkon hagyni az olajat 4-5 órán keresztül, ugyanis az olaj mindössze 50-60%-a szívódik fel a masszázs alatt, a többi csak utána. Mielőtt fogjuk magunkat és otthon jól magunkba masszírozunk némi illóolajat, fontos tisztázni, hogy ezeket az illóolajokat minden esetben hígítani kell bizonyos bázis olajjal. Bízzuk inkább szakemberre és biztosan nem bánjuk meg!
aromaterápiás masszázs
lávaköves masszázslávaköves masszázs

Lávaköves masszázs

Ez egy igazán különleges masszázskezelés, mely során 50-60 Celsius-fokra melegítik fel a különböző méretű lávaköveket, melyekkel simítja, dörzsöli és gyúrja az izmokat a masszőr, mindezt kézzel történő masszázzsal kiegészítve. Ezután a test különböző energiaközpontjai mentén helyezi el a nagyobb köveket, melyek itt fejtik ki jótékony hatásukat. Ehhez a masszázstechnikához szintén érdemes illóolajokat használni, ugyanis fokozható vele a masszázs hatása. Ez a fajta masszázs ellazít, pihentet, mentesít a mindennapi stressz alól, javítja a közérzetünket, fokozza a vérkeringést, méregtelenít, enyhíti az álmatlanságot és rendkívül jót tesz a bőrnek! Érdekesség: a lávaköves masszázs több ezer éves múltra tekint vissza! Már az indiánok és az indiaiak is használták gyógyításhoz a felmelegített köveket.
yumeiho masszázsyumeiho masszázs

Yumeiho masszázs

A yumeiho masszázs japán eredetű technika, melyet eredetileg a shaolini harcművészek testi-lelki teljesítőképességének fokozására használtak. Az 1990-es évek óta már hazánkban is ismert ez a frissítő masszázs. A yumeiho mai formájának megalkotója Saionji Masayuki mester, s szerinte az emberek 99%-nak csípőcsont elmozdulása van. Erre az elméletre alapul a masszázskezelés, melynek célja, hogy az asszimetrikus és emiatt diszharmonikus testet ismét szimmetrizáljuk. A yumeiho egy komplex, izomlazító, izületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egésztesti "gyúrás", melyet a terapeuta az un. meridián pontokon végez, amivel egyúttal lehetővé teszi a test akadálytalan és szabad energiaáramlását. Az izületek kimozgatásával feloldja azok blokkolódásait, és biztosítja a teljes szervezet harmonikus működését. Érdemes kipróbálnia mindenkinek, aki a gerincfájdalmain szeretne enyhíteni, vagy az elgyötört izmait szeretné kilazítani. Speciális fogásai nem csak javítják a közérzetet, hanem rendezik az izületek funkciós zavarát és mérséklik a következményes energiakeringési blokkot.
áyurvédikus masszázsáyurvédikus masszázs

Áyurvédikus masszázs

Az ayurvéda jelentése az Élet tudománya, mely nem egy módszer, hanem filozófia, amely a test-lélek-szellem gyógyítását testre szabottan végzi. Ez a fajta filozófia nagyon régre nyúlik vissza, és mintegy 5000 éves fejlődésen ment át, melynek őshazája India. Az ayurvédikus masszázs nem más, mint egy olyan - Indiából származó - az embert holisztikus gondolkodásmóddal kezelő masszázsterápia, mely az ősi Ayurvédikus tanításokból töltekezik. Lényege, hogy a masszázsra érkező vendég személyiségtípusának megállapításával (egy rövid beszélgetés segítségével) a számára megfelelő masszázsban részesüljön. Alaptétele az, hogy minden ember más, így mindenki egyedi törődést igényel. Az ayurvédikus masszázs végeztével testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat, harmóniába kerülünk önmagunkkal és ez segítségünkre lesz a környezettel való egyensúly kialakításában is.
shiatsu masszázsshiatsu masszázs

Shiatsu masszázs

A shiatsu eredetét tekintve a kínai gyógyászatra épülő, modern, ma is fejlődő japán gyógymód. Toru Namikoshi úr fejlesztette ki Japánban, aki párosította a hagyományos ázsiai masszázst a nyugati szegment és kötőszöveti masszázzsal. A shiatsu masszázsban alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik. A kezelés leginkább ujjnyomásból, különböző nyújtó fogások alkalmazásából áll. Bizonyos fogásokat tenyérrel, könyökkel, térddel vagy talppal hajtja végre a terapeuta. Bár elsőre ez nem tűnik túl kellemesnek, de az a fajta masszázs kiegyenlíti testünk energiáit, így nem csak fizikai állapotunkra, hanem lelki életünkre is pozitív hatással van. A shiatsu kezelés minden életkorban ajánlott, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.
ma-uri masszázsma-uri masszázs

Ma-uri masszázs

A ma-uri masszázs az ősi polinéz szigetvilág hagyatéka a modern ember számára, amely a tánc, a zene és az érintés háromszöge. A technikáját illetően egyedülálló a masszázsterápiák között: a ma-uri masszázs kezelést lágy könnyed polinéz zenére végzik, ritmikus tánclépések kíséretében, amely beindítja az ember testében, lelkében az öngyógyító folyamatokat és életerővel tölti fel. A testrészeket lágy érintéssekkel, simogató mozdulatokkal, karral – alkarral, esetleg tenyérrel történő simítással masszírozza át a masszőr egy meghatározott sorrendben. A ma-uri masszázs kezelésről általában elmondható, hogy oldja a stresszt, a komplexusokat és a depressziót, fejleszti intuitív képességeinket, önbizalmat ad. Összehangolja a jobb és bal agyféltekét, energetikailag egyensúlyba hozza a testet.
Bár most csak hat masszázs fajta került említése, számtalan más, hatásos masszázstípus létezik még, amelyeket érdemes kipróbálni. Rengetek masszázsfélével találkozhatunk a hotelek, egészség - és wellnessközpontok hirdetéseiben, ám a legtöbbről alig lehet tudni valamit. A masszázsok nagyon sokat javíthatnak a közérzetünkön, ha épp az aktuális állapotnak megfelelő kezelésben részesülünk. Ha éppen nagyon kimerültek és stresszesek vagyunk, akkor nem a legdurvább, tonizáló és mélyre ható masszázs segít a leginkább, hanem az enyhébb, szelídebb fogásokból álló relaxáló - vagy illóolajos aromamasszázs. Ha nem ismerjük ki magunkat a sok-sok massázsfajta között, és nem vagyunk benne biztosak, hogy a masszázs melyet kiválasztottunk a legjobb nekünk, akkor a leghelyesebb, ha szakember tanácsát kérjük, mielőtt döntenénk. A legtöbb masszázstípus valamilyen terápia mellett kiegészítő kezelésként ajánlott.