Szöveganalitikai tanfolyamok

A szövegbányászat tanfolyamaink az SPSS Modeler Text Analytics moduljának használatára épülnek. A szöveganalitikai megoldások lehetővé teszi a vállalatok számára a szövegekből történő strukturálatlan adatok feltárását, úgy ahogy azt az adatbányászat teszi strukturált adatok esetén. Segítségével rejtett mintázatok, kapcsolatok és trendek fedezhetők fel a szövegben.

A vállalkozásoknál fellelhető információk 85%-a nyers szöveges állományok formájában áll rendelkezésre. Az ilyen óriási méretű információ- és adathalmazok kezelése csupán emberi erőforrás felhasználásával lehetetlen vagy legalábbis lassú és költséges lenne. A mai telített és egyre élesebb versenyhelyzetet teremtő piacon elengedhetetlen az információ, így a szöveges állományokból történő ismeret minél hatékonyabb kinyerése. A szövegbányászati eszközök alkalmazása jelentős üzleti előnyhöz juttathatja a vállalkozásokat, hiszen döntéseiket nem csak hagyományos numerikus alapú adatokra alapozva hozzák meg.

A tanfolyam az IBM SPSS Modeler szoftver alapjait ismerők számára kínál tanulási lehetőséget a szövegbányászat területén. A szövegek strukturál, elemzésre alkalmas adatokká történő alakításának technikája mellett a résztvevők megtanulhatják a szótárak-, mintázatok-, és modellek létrehozásának módszerét is.

A Clementine tanfolyamán az IBM SPSS Modeler-t alapszinten jól ismerő elemzők megtanulhatják, miként lehet az online felületeken strukturálatlan adat formájában elérhető szövegekből feldolgozható, értékes információt tartalmazó elemzéseket előállítani. A kurzus során használt szoftverek: SPSS Text Analytics, CLEMTEXT, SPSS Modeler.