tea vs. kávé

A tea és a kávé a világ legnépszerűbb italai, s noha mindkét ital hasonló egészségügyi előnyökkel jár, vannak eltérések a kettő között. Van, aki a teára esküszik és van, aki a kávéra, de mit mond a tudomány? Melyik élénkítő az egészségesebb? Melyiknek milyen hatásai vannak? Mikor, mennyit és milyen formában érdemes fogyasztanunk ezeket az italokat ahhoz, hogy a jótékony hatásait fejtse ki?

tea

Nem tagadható, hogy a tea egy kicsit jobb hírnévvel rendelkezik, mint a kávé. És ahogy a kávé esetében sem mindegy, hogy eszpresszó, vagy instant kávéról beszélünk, úgy a tea esetében sem mindegy, hogy fekete vagy zöld teáról beszélgetünk. Egy csésze főzött fekete teában átlagosan 47 mg koffein van, így egy csésze zöld tea csak mg koffeint tartalmaz. Míg a kávét az ébredéssel és a frissességgel kötik össze az embere, addig a teát - sokszor tévesen - a nyugalommal. Fontos figyelembe vennünk, hogy a nyugtató gyógyteák tényleg koffeinmentesek, viszont a fekete és a zöld tea épp oly frissítő, mint egy kávé. Sőt!

Kávé

Noha a koffeintartalom a főzési időtől, a pörköléstől, a kávébab típusától, vagy az elkészítési módtól függően változhat, a kávé kétszer annyi koffeint tartalmaz átlagosan, mint ugyanekkora adag tea. Egy átlagos csésze kávé körülbelül 95 mg koffeint, egy eszpresszó körülbelül 125 mg koffeint, míg az instant kávé csak 30-90 mg koffeint tartalmaz. Az emberi fogyasztásra biztonságosnak ítélt koffein mennyiség pedig 400 mg / nap. És azért jobb ha tudjuk, általában egy csésze koffeinmentes kávé is tartalmaz úgy 3 mg koffeint.

kávé hatásai

ALZHEIMER-KÓR

A kávé jó hatással van a mentális egészségre! A depresszió kockázatát például 8 százalékkal csökkenti, ezen kívül megvédhet az Alzheimer,- és a Parkinson-kórtól,illetve a demenciától. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztóknak 65%-kal alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata, de javítja a rövidtávú memóriát is.

cukorbetegség

Csökkenti a 2. típusú diabétesz kockázatát, ugyanakkor ezt a koffeinmentes kávéról is el lehet mondani, tehát ez bizonyára nem a koffeinnek, hanem valamelyik más összetevőjének köszönhető.

VITAMINOK

A kávé (pontosabban a kávébab) rengeteg vitamint is tartalmaz. Ilyenek a riboflavin (B2-vitamin), a pantoténsav (B5-vitamin), mangán, kálium, magnézium és niacin (B3-vitamin).

CSONTOK

Napi három csésze kávé – megfelelő kalcium és D-vitamin-bevitel mellett - csökkentheti a csontritkulás és az ezzel összefüggő csonttörések kockázatát, különösen idősebb korban.

fogak

A kávé egyik fő összetevője, a trignellin igen hasznos szerepet tölt be a szájüregben: meggátolja a fogszuvasodást okozó baktérium fogzománchoz tapadását. Viszont sajnos nem csak pozitív, hanem negatív hatásai is vannak a szájüregben: nagy mennyiségű koffein hatására meggyengül a fogzománc szerkezete, illetve a koffein elszínezi a fogakat.

zsírégetés

A koffein segíthet a zsírégetésben. Szinte minden kereskedelmi zsírégető készítményben megtalálható. Ezen kívül javítja az anyagcserét is.

szív és vér

Csökkenti a szívbe jutó vér mennyiségét.

VÁRANDÓSSÁG

Napi nyolcnál több kávé rendszeres fogyasztása jelentősen megemeli a halvaszülés esélyét.

Fizikai teljesítmény

A koffein átlagosan 11-12%-kal javíthatja a fizikai teljesítményt. Érdemes fél órával az edzés előtt meginni egy csésze kávét.

From the idea to a full online experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Manage Teams

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod.

Team Activity

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod.

Manage Projects

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod.

Real-Time Communication

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod.

Team Statistics

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod.

Unlimted Sharing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod.

Say Hello

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Horizon Canada

123 Main Street / 12345 Canada
(+00) 555-0199

Horizon Europe

123 Main Street / 12345 Germany
(+00) 555-0199

Horizon Australia

123 Main Street / 12345 Australia
(+00) 555-0199